Spor Haberleri

Türkiye’nin Çınarları: Tınaz Tırpan

A Mili Futbol Ekibi ile Anadolu’dan birçok grubun yanı sıra Güney Kore’den bir kadronun da teknik yöneticiliğini yapmış 84 yaşındaki Tınaz Tırpan, futbolda muvaffakiyetin kadro ruhuyla, her şeyin severek ve fedakarca yapılmasıyla gelebileceğini söyledi.
Kültür, sanat, bilim, spor, siyaset ve iş dünyasının duayen isimlerini “Türkiye’nin Çınarları” projesi kapsamında fotoğraflayan Anadolu Ajansı, bu kapsamda MKE Ankaragücü’nün de eski teknik yöneticilerinden Tınaz Tırpan’la sarı-lacivertli kulübün Beştepe Tesisleri’nde röportaj yaptı.
Ankara’da 28 Nisan 1939’da dünyaya gelen, Yenimahallespor’da futbola başlayan Tırpan, “Yenimahallespor’da profesyonel oldum. Başlangıçta annem futbol oynamama müsaade vermedi. Sonraları annem maçlarımı izlemeye İstanbul’a bile geldi.” dedi.
Tırpan, “Daha sonra Petrol Ofisi’nde oynadım, 1968’de sözleşmem bitti ve o vakit Üstün Lig’de olan Altınordu’ya gittim. Altınordu’da âlâ yetiştik, sonra çok istenen, aranan bir futbolcu olduk. Geceleri bile telefon gelirdi, bu doğal insanı çok memnun ediyor. Futbolcu olarak da hoca olarak da çok istediler.” diye konuştu.
Tınaz Tırpan, Fenerbahçe ile birinci kere teknik yöneticilik görüşmesi yaptığı anılarını şöyle anlattı:
“Görüşmede Metin Aşık lider ‘Bizim seyircimiz yerli antrenörü kabul etmez.’ dedi. ‘Yerli idareciyi kabul ettiğine nazaran yerli antrenörü de kabul eder neden etmesin.’ dedim ve onlar da ben de kabul etmedim. Ulusal ekipten da bildiğim Rıdvan (Dilmen), Tanju (Çolak), Ünal (Karaman)… Beşiktaş’ta kaptan olan İstek (Çalımbay) bilhassa bana sitem etti ve ‘Hocam, bu çocuklar daima size bakıyor.’ dedi. Fakat kabul etmedim, sonradan devreye büyük bireyler girdi, kabul ettim. Âlâ ki de kabul etmişim, hoş işler yaptık, Fenerbahçe güç günlere girmişti. O devir kim hoca ararsa beni çağırıyordu. Üç sefer MKE Ankaragücü’ne geldim. Üç sefer Gençlerbirliği istedi. İki sefer Kayserispor’a ve Boluspor’a gittim.”
Bir periyot Ordu Ulusal Ekibi’ni da çalıştırdığını lisana getiren Tırpan, şöyle devam etti:
“Ordu Ulusal Grubu, şampiyon olduğu yıldan sonra dağılmıştı. Genelkurmaya çağırdılar, anlaştık, ne fiyat istediğimi sordular. ‘İkinci askerliğimi yapıyorum, bir şey istemiyorum.’ dedim. Çok hoş de maçlar yaptık. Mesela Belçika’da bu ülkeyi 5-0 yendik, 44. dakikada bir gol, 45. dakikada bir gol, Sinan Engin de o takımdaydı. Çok düzgün genç çocuklar seçmiştik, Sinan’ın sakatlığı da vardı. Sinan’a ‘Seni ikinci yarı 10 dakika daha oynatacağım, tamamıyla sakatlanma bir gol atacaksın çıkacaksın.’ dedim. Gerçekten golü de attı mı, oyundan aldım ‘Hocam niçin çıkartıyorsun, ben çok yeterliyim.’, ‘Sakatsın bu hafta kulüpte de maçın var, neden riske gireceksin?’ dedim. Bu türlü hoş şeyler olurdu, herkes birbirini çok hoş değerlendirirdi. İkinci yarı 3 gol daha attık, akşam Genelkurmay Sözcüsü bana ‘Niye bu kadar çok gol attınız?’ dedi. ‘Futbol bu, oynadık.’ dedim.”
A Ulusal Futbol Grubu’na kazandırdığı futbolcular
Milli ekibe kazandırdığı futbolcularla ilgili Tırpan, “Sakaryaspor’dan Engin İpekoğlu’nu ulusal kadro takımına almıştım. Daha sonra Beşiktaş’a transfer oldu. Öteki futbolcular oldu, futbolcularla aramızdaki bağlantı çok hoştu. Her şeyi isteyerek, severek ve fedakarca da yaptıklarını gözlemliyordum. Cüneyt Tanman’ı ulusal grup kaptanı yaptım, benden önce bir sefer idmana çıkmıştı. Cüneyt’in oyun nizamını çok severim, grubu da toparladı, birbirlerini hoş tamamlıyorlardı.” tabirlerini kullandı.
“Antrenör olarak bir maça çıkmışsam ne yapmam gerektiğini ben de bilirim çocuklar da bilir.” diyen Tırpan, “Hepsinin en hoşunu yaptık, o denli oldu ki Avusturya ile oynadık. Sonraki gün hareket edeceğiz, ekstra borçlarımızı ödememizi istediler. En sonunda kafilenin ne kadar borcu kaldıysa ben ödedim. Bunlar daima karşılıklı sevgiyle, itimatla olur.” diye konuştu.
Daha sonra tekrar Petrol Ofisi Spor Kulübüne döndüğünü, parasını alamayan futbolcuların kulüpten ayrılması üzerine Yenimahallespor’dan 24 futbolcu bulup getirdiğini anlatan Tırpan, “O çocuklar o sene çok şahane futbol oynadı. O vakit genç grupta iki sene antrenörlük yaptım, hiç para almadım zira para yok, çocukların eksikleri varsa onları da karşıladım. O genç kadrodan ‘deve dişi’ üzere futbolcular çıktı. O takımdan Şenol Çorlu, Fenerbahçe’ye gitti. Tuncay Soyak, Trabzon’a gitti, birisi Gaziantep’e gitti yani 3. Lig’den Üstün Lig’e gidiyor oynuyor.” tabirlerini kullandı.
“Bizim çocukların sayısal olarak çoğunlukta olup âlâ oynaması lazım”
“Futbolcum güzel top oynuyorsa keyif alırdım, artık de düzgün top oynuyorsa seyrederim.” diyen Tırpan, “Yabancı futbolcunun çok olmasını sevmiyorum, hoşuma gitmesi için bizim çocukların sayısal olarak çoğunlukta olup uygun oynayıp bizlere de Türk insanına da futbol zevkini tattırması lazım.” formunda görüş belirtti.
Yurt dışındaki vazifesi için de Tırpan, “Güney Kore’de de bir dönem antrenörlük yaptım, lakin daha oradaki ekip yeni dirilir üzereydi, çok uygun değildi.” dedi.
MKE Ankaragücü’nü sevdiğini lisana getiren Tırpan, “Burada memnunlukla antrenörlük yaptım. Bir sefer transferle ilgili her şeyi bitirdik konuştuk, sıra bana verecekleri fiyata gelmişti, o vakit lider Nevzat Karataş, ‘Yalnız Tınaz bizden transfer fiyatı isteme, kulübün parası yok.’ dedi. Transfer fiyatı almadım.” sözlerini kullandı.
“Nasıl olsa Galatasaray şampiyon olacak”
MKE Ankaragücü’nün Türkiye Kupası’nda yarı final oynamasını da kıymetlendiren Tırpan, “Hem Başakşehir’in hem de MKE Ankaragücü’nün yerli hocayla çalışması çok büyük bir memnunluk. MKE Ankaragücü’nü taraftarı bir silkeler hepsi ayağa kalkar. Şu tesisler yapılıp bittiğinde açılırken kadronun başında antrenördüm, döneme buradan devam ettik. Tandoğan’da dar alanda bu rahatlığı, huzuru bulamazdın. MKE Ankaragücü’nün ekonomik olarak ıstırabı çözüldüğü vakit yapamayacağı iş yok. Şampiyon olmuş, kupayı kazanmış bir MKE Ankaragücü’nü görmeyi çok isteriz.” diye konuştu.
Spor Toto Harika Lig’deki şampiyonluk yarışında Galatasaray’ın avantajlı olduğunu belirten Tırpan, “Moral ve ruhsal olarak Galatasaray, MKE Ankaragücü’ne karşı daha âlâ ancak futbol bu, seyirci dayanağıyla bizim ekip da her şeyi yapabilir. Bizim grup Galatasaray’ın şampiyonluk ilanını haftaya erteleyebilir, ertelesin de hem nasıl olsa Galatasaray şampiyon olacak. Bizi bıraksın, biz de fazla hırpalanmayalım.” dedi.
Fenerbahçe’nin performansına ait de Tırpan, “Fenerbahçe’de Sayın lider Ali Koç, ben o kadar fedakar öteki bir lider görmedim, her şeyi kendisi yapmaya çalışıyor. Yardımcılarını, şahısları mi uygun tespit edemiyor onu anlamadım. Kendisi çok ekstra ancak insan tek başına hiçbir yere yetişemez. İsabetli seçimler yaparsa, Jorge Jesus’tu filan… Tamam insan yapar da biraz intibak etmesi, oraya alışması güç.” tabirlerini kullandı.
Milli grupta yerli teknik yöneticiden yana
Türk teknik yöneticilerin daha başarılı olacağına inandığını vurgulayan Tırpan, “A Ulusal Grup’ya Alman hoca getirdiler. Ne olacak ne var, bizim bir sürü hocamız var, hepsi birebir işleri yapıyor. Bu çocukların birçoklarını ulusal kadroya ben keşfettim. Tınaz, talihiyle yürüyüp gitmedi. Tınaz, ne yaptığını bilerek gitti.” diye konuştu.
Türk hakemlerin performanslarıyla ilgili de Tırpan, “Hakemlik sıkıntı iş, bir sürü hakem arkadaşımız da oldu, kolay değil.” dedi.
Tırpan, yurt dışında 3-0 yendikleri bir maçtan sonra sevinç yaşarken ceketini çıkarttığını, Türkiye’ye döndüklerinde periyodun Başbakanı Turgut Özal’ın kendisini davet edip, ‘Hocam hava soğuk ceketini niçin çıkartıyorsun üşüteceksin, sen bize lazımsın.’ dediğini anlatarak açıklamasını tamamladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu